Penetrációs vizsgálat (PT)

Folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) – maximális szakértelemmel és referenciával

Vállalkozásunk közel húsz éves fennállása óta számos vizsgálati módszert alkalmazunk, így a roncsolásmentes anyagvizsgálat alá tartozó több vizsgálati módszer is megtalálható szolgáltatásaink között.

Munkatársaink magas szakmai hozzáértéssel és megfelelő technológiai háttérrel végzik a különféle vizsgálatokat, így a folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) terén is megfelelő referenciával rendelkezünk.

Folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) – általános érvényű szabályok, a vizsgálat menete

A roncsolásmentes anyagvizsgálat egyik fajtája a folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT), mely nagyszerűen alkalmazható a vizsgálandó anyagok felületére nyitott folytonossági hibák kimutatására, leginkább repedések, átlapolások, beolvadási hiány, valamint porozitás kimutatására alkalmazott módszer. Fémek mellett alkalmazható műanyagok és kerámiák vizsgálatára, amennyiben nem nagyon porózus a felület. Két vizsgálati módszert különböztethetünk meg: színkontrasztos vagy fluoreszkáló.

Folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) során tulajdonképpen a kapilláris hatást használjuk fel, különféle kis felületi feszültséggel rendelkező folyadékok felhasználásával. A vizsgálat elvégzéséhet felhasznált folyadékot felvisszük a vizsgálni kívánt anyagra. A gravitációtól függetlenül pedig behatol a vékony résekbe, felületi repedésekbe a kapilláris hatás következében, majd a vizsgálati anyag felületéről letöröljük a fölösleges behatoló folyadékot, ezt követően nagy porozitású anyagot viszünk fel a vizsgálati anyagra. A repedésekben, kapillárisokban maradt jelzőfolyadékot pedig magába szívja az felvitt előhívó anyag, így jól látható válnak a folytonossági hiányok.

Folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) – befolyásoló tényezők

Mint minden egyes roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer esetében, úgy a folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) során is különös gondot kell fordítani a vizsgálandó felület megfelelő előkészítésére, tisztítására. Ezen felül számos tényező befolyásolhatja a vizsgálat eredményességét, pontosságát, ilyen tényezők közé sorolhatjuk az alábbiakat: vizsgálat ideje, ide értve a behatolási és előhívási idő, illetve a vizsgálati anyag, valamint a vizsgálati felület hőmérséklete.

Fontos megemlítenünk, hogy a folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálat (PT) során különös gondot kell fordítani a felhasznált anyagokra, hiszen egyes anyagok káros hatással lehetnek a vizsgálati anyagra.

Munkatársaink minden esetben a megfelelő anyagokat használják fel köszönhetően magas fokú szakmai hozzáérésünknek, így megrendelőink biztosak lehetnek benne, hogy minden cégünk által elvégzett vizsgálat megfelelő körülmények között zajlik, illetve maximális hatékonysággal kerül elvégzésre.