Ultrahangos falvastagságmérés

Ultrahangos falvastagságmérés fizikai alapelve, avagy mit érdemes tudni erről a módszerről

Mint a többi roncsolásmentes anyagvizsgálatot, úgy az ultrahangos falvastagságmérést is a vizsgálati anyag károsodása nélkül hajthatjuk végre.

Az ultrahangos falvastagság mérés során a vizsgálati darabban ultrahangot vezetünk, amely a vizsgálati anyagban terjed és akusztikus határfelülethez érve részben átvezetődik, részben pedig visszaverődik.

Az átvezetődő, valamint visszaverődő hangenergia megoszlását többek között a határfelület két oldalán lévő anyagok akusztikai keménységének aránya, a beesés szöge, illetve az alkalmazott ultrahang hullám típusa és frekvenciája határozza meg.

Ultrahangos falvastagságmérés folyamata, alkalmazhatósága

Minden olyan anyag esetében lehetőségünk van ultrahangos falvastagságmérés elvégzésére, amelyben az ultrahang adott, megközelítőleg konstans hangsebességgel képes terjedni, vannak azonban bizonyos anyagok amelyeknél ezt a vizsgálati módszert nem tudjuk alkalmazni, mert az ultrahang szóródása, csillapodása olyan nagy mértékű lehet, amely megakadályozza a pontos mérési eredményeket.

Szakképzett munkatársaink minden esetben a vizsgálati anyaghoz, valamint a mérni kívánt tulajdonságokhoz leginkább megfelelő roncsolódásmentes anyagvizsgálati módszert alkalmazzák.

Az ultrahangos falvastagságmérés során a megfelelően előkészített felület mérésének elvégzéséhez különféle készülékeket alkalmazunk. Ezek a berendezések közvetlenül maguk állítják elő a vizsgálathoz szükséges ultrahangot, illetve megfelelő vizsgálófejjel ellátva, megfelelő csatolóközeg alkalmazásával képesek érzékelni a visszavert ultrahangot.

Az ultrahangos falvastagságméréseknél használt vizsgálókészülékek megfelelő beállításokkal lehetővé teszik az ultrahang visszaverődését okozó reflexiós felület helyének, valamint a visszavert ultrahang energia nagyságának a pontos mérésére.

Ultrahangos falvastagságmérés eredményességét befolyásoló tényezők és a mérés speciális esetei.

Az egy oldalról hozzáférhető vizsgálati felületeknél történő ultrahangos falvastagságmérés során lehetőség van a vizsgálófej alatti felületen a maradó falvastagság pontos mérésére.

Mint a legtöbb roncsolásmentes anyagvizsgálat során, úgy ennél a technológiánál is különösen fontos a megfelelő felületi előkészítés, valamint a vizsgálati tulajdonságaihoz mérten a megfelelően beállított műszerek alkalmazása. Mindezek összessége növeli az ultrahangos falvastagságmérés pontosságát, kivételes esetekben lehetőségünk van akár vastag festékrétegen keresztül is pontos vizsgálat elvégzésére, ehhez speciális műszerekre és magas szakmai hozzáértésre van szükség.