Mágnesezhető poros vizsgálat (MT)

Mágnesezhető poros vizsgálat (MT) – fizikai alapelve

A roncsolásmentes anyagvizsgálat során alkalmazott egyik vizsgálati módszer a mágnesezhető poros vizsgálat (MT), melynek alapelve az alábbi fizikai elven működik.

A mágneses mező erővonalai különféle módon szóródnak a vizsgálat tárgyát képező ferromágneses anyagokban.

A vizsgálati anyagban található folytonossági hiányok helyén úgynevezett lokális pólusok alakulnak ki, ezeken a helyeken a vizsgálati felületre felhordott finomszemcsés mágnesezhető por felgyűlik, ezáltal jól láthatóvá válnak a felületi és a felület közeli folytonossági hiányok.

A mágnesezhető poros vizsgálat (MT) történhet fluoreszkáló vagy színkontrasztos anyagokkal, a környezeti körülményektől függően.

Mágnesezhető poros vizsgálat (MT) során az alábbi módszereket alkalmazhatjuk:

  • kézi járommágnesezés
  • áramátfolyásos
  • mellé helyezett vagy átmenő vezetőkkel
  • tekercs mágnesezés

A mágnesezhető poros vizsgálati módszert a felületi, valamint felület közeli térfogatos, illetve síkszerű folytonossági hiányok kimutatására használhatjuk. A mágnesezhető poros vizsgálati (MT) módszer különösen jól alkalmazható repedés jellegű folytonossági hiányok érzékelésére. Nagy előnyének tekinthető, hogy egy viszonylag gyorsan kivitelezhető módszerről van szó, amely azonnal eredményt ad.

A mágnesezhető poros vizsgálat (MT) alkalmazása során nem jelent problémát a magas, vagy éppen alacsony hőmérsékletű alkatrészek vizsgálata sem, illetve vékony bevonaton keresztül is alkalmazhatjuk, különféle hibák, főleg repedés jellegű hibák feltárására, amennyiben a vizsgálni kívánt felület szennyeződésmentes.

A mágnesezhető poros vizsgálat (MT) előzőekben szereplő előnyei mellett hátrányokkal is rendelkezik. Az egyik legnagyobb hátránya, hogy kizárólag ferromágneses anyagok vizsgálatára alkalmazható módszerről van szó. Másik nagy hátránya, hogy a felület alatt található, mélyebben lévő hibák feltárására csak speciális körülmények és eszközök felhasználásával alkalmas.

Magasan képzett szakembereink által elvégzett mágnesezhető poros vizsgálat (MT) referencia skálánk igen széles. Referencia munkáink között megtalálható többek között a bükkábrányi lignitbánya marótárcsás kotrógép és szalag kocsijának, valamint a Tiszalöki Vízerőmű blokkjainak felújítása során elvégzett mágnesezhető poros (MT) vizsgálat is.

Munkatársaink által elvégzett minden egyes vizsgálat során, így a mágnesezhető poros vizsgálat (MT) folyamán is a maximális pontosságra törekszenek, így minden vizsgálat megkezdése előtt az adott mérési feltételeknek megfelelően előkészítik a vizsgálat tárgyát.

Mágnesezhető poros vizsgálatoknál (MT) elengedhetetlenül fontos a fémtiszta, zsíros, olajos szennyeződésektől mentes felület, a megfelelően előkészített felület hozzájárul a pontos hibakimutatáshoz.