Ultrahangos anyagvizsgálat (UT)

Ultrahangos anyagvizsgálat (UT) – megfelelő szakértelemmel és referenciával

Mit kell tudni az ultrahangos anyagvizsgálatról (UT) ?

Az ultrahangos anyagvizsgálat (UT) tulajdonképpen az egyik leggyakrabban alkalmazott roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer, mely során a vizsgálati darabba ultrahangot vezetünk. Az eltérő akusztikus tulajdonságoknak köszönhetően pedig információkat kapunk a vizsgálat tárgyát képező anyagnál fennálló esetleges folytonossági hiányok helyéről és méretéről.

Összességében elmondhatjuk, hogy az ultrahangos anyagvizsgálat (UT) a vizsgált alkatrészekben lévő térfogatos és síkszerű folytonossági hiányosok kimutatását szolgálják.

 

Ultrahangos anyagvizsgálat (UT) során többféle technológiát alkalmazhatunk: impulzus visszhang, átsugárzásos vagy futásidő-szóródásos technológiát.

Milyen előnyökkel rendelkezik az ultrahangos anyagvizsgálat (UT)?

A roncsolásmentes anyagvizsgálat ezen típusát egy kifejezetten gyors vizsgálati módszernek mondhatjuk, hiszen azonnal eredményekkel szolgál. A síkszerű folytonossági hiányok detektálására kitűnően megfelel, valamint nagyszerűen automatizálható.

Ultrahangos anyagvizsgálat (UT) alapelvei

Az ultrahangos anyagvizsgálat (UT) során tulajdonképpen ultrahang azon tulajdonságát vesszük alapul, hogy a vizsgálni kívánt darabba vezetett ultrahang milyen módon terjed a vizsgálati anyagban, illetve akusztikai határfelületnél milyen mértékben vezetődik át, illetve milyen mértékben verődik vissza. A visszaverődő és átvezetődő hangenergia arányát többek között az akusztikai határfelet két oldalán lévő anyagok akusztikai keménysége, a beesés szöge, a határfelület geometriája, továbbá a sugárzott ultrahang típusa és frekvenciája határozza meg.

Az ultrahangos anyagvizsgálat (UT) során alkalmazott vizsgálófejek maguk állítják elő a vizsgálat elvégzéséhez szükséges ultrahangot, valamint érzékelik is a vizsgálat során a határfelületekről visszavert ultrahangot is. Minél tisztább, egyenletesebb a vizsgálati felületet annál pontosabb mérési eredményeket kapunk, így elengedhetetlenül fontos az ultrahangos anyagvizsgálat (UT) során a megfelelő felületi előkészítés elvégzése.