Radiográfiai anyagvizsgálat (RT)

Mit érdemes tudni a radiográfiai anyagvizsgálatról (RT)?

A radiográfiai anyagvizsgálat (RT) alkalmazása során a vizsgálati darab belsejében található különféle térfogati hibákat, térfogatos folytonossági hiányokat tudunk kimutatni.

A radiográfiai anyagvizsgálat (RT) elvégzése során Ir-192 és Se-75 sugárforrást alkalmazunk, ill. röntgengépet.

A radiográfiai anyagvizsgálat (RT) fizikai alapelve az alábbiakon alapul. A vizsgálni kívánt anyagokon a rövid hullámhosszú sugárzások képesek áthatolni, majd egy arra érzékeny filmen, vagy digitális képlemezen (CR) az elnyelődéstől függően árnyékot vetnek, így könnyen kimutathatjuk a vizsgált anyag belsejében található térfogati hibákat. Egy nagyon jól dokumentálható vizsgálati eljárásról van szó, hiszen a vizsgálat eredményét tartalmazó film, ill. a CR technikával készült digitális felvétel könnyen tárolható, valamint megfelelően szemléltetik a hibákat.

Laboratóriumunk rendelkezi digitális radiográfiai (CR) berendezéssel is.

Radiográfiai anyagvizsgálat (RT) – alkalmazhatósági területek

Mint a legtöbb anyagvizsgálati módszernek, így a radiográfiai anyagvizsgálatnak (RT) is számos alkalmazhatósági területe van, például az alábbiak:

  • öntvények vizsgálata
  • tartályok és nyomástartó edények varratainak vizsgálata
  • alumínium és acél szerkezetek hegesztett varratainak vizsgálata
  • csővezetékek hegesztett kötéseinek vizsgálata.
  • vasbeton vizsgálata
  • korrózió- valamint erózió okozta eltérések kimutatása különféle csővezetékeken.

Radiográfiai anyagvizsgálat (RT) – számos előnyei

Számos előnyt sorolhatunk fel a radiográfia anyagvizsgálati (RT) módszer mellett. Egy nagyon jól dokumentálható vizsgálati eljárásról van szó, hiszen a vizsgálat eredményét tartalmazó film vagy digitális képlemez könnyen tárolható, valamint megfelelően szemléltetik a hibákat. Anyagminőségtől függetlenül alkalmazhatjuk, kis- és nagy falvastagságoknál egyaránt. Mindezeken felül egy igazán megbízható, üzembiztos, továbbá mobil anyagvizsgálati módszerről van szó.

Radiográfiai anyagvizsgálat (RT) – befolyásoló tényezői

Az elvégzendő radiográfiai anyagvizsgálatot (RT) minőségét számos tényező befolyásolja, úgy mint a vizsgált anyag vastagsága, valamint a használt film, vagy képlemez minősége, a vizsgált tárgy és a film és a sugárforrás egymáshoz viszonyított távolsága.

Minden egyes vizsgálatot magasan képzett munkatársaink végzik el, törekedve a legpontosabb mérési eredmény elérésére.