Keménységmérés (HT)

Roncsolásmentes anyagvizsgálat – keménységmérés (HT)

A keménységmérés (HT) során a fémek úgynevezett keménységét mérjük. A keménység tulajdonképpen a fémek azon ellenállása, amelyet a fém egy nála keményebb test behatolásával szemben kifejt.

Ilyen vizsgálati módszernek minősül a keménységmérés (HT) is, melynek vizsgálata során a fémek úgynevezett keménységét diagnosztizáljuk. A keménység tulajdonképpen a fémek azon ellenállása, amelyet a fém egy nála keményebb test behatolásával szemben kifejt.

Milyen elven alapszik a keménységmérés (HT) vizsgálati módszer?

 

Munkatársaink által végzett keménységmérés (HT) során alkalmazott keménységmérő készülékek dinamikus működési elvű Leeb keménységmérők.

Keménységmérés (HT) folyamata:

A vizsgálat megkezdése előtt létfontosságú a mérési helyek optimális előkészítése, minden esetben szennyeződés és rozsdamentesnek, valamint száraznak kell lennie a felületnek.

Ezt követően beállítjuk a készüléket a vizsgálati tárgy tulajdonságaihoz mérten, majd az ütőművet az előzőleg kijelölt mérési pontokra illesztjük és elvégezzük a keménységmérést (HT), eredményként általában minimum három ütés átlagértékét vesszük irányadónak.

Abban az esetben, ha kis tömegű, vagy kis falvastagságú mintákon kell elvégeznünk a keménységmérést (HT) az ütés közben keletkező rezgések miatt hibás eredményeket kaphatunk, így általánosságban azt mondhatjuk, hogy amennyiben a vizsgálni kívánt tárgy súlya nem haladja meg az öt kilogrammot, akkor a mérés helyén szükséges a megfelelő tömegű stabil alátámasztásról gondoskodnunk, hasonló előkészületekre van szükség kis falvastagságú vizsgálati tárgyaknál egyaránt.

Munkatársaink szakmai tudásunknak köszönhetően minden esetben a maximális pontosságú mérési eredmények érdekében készítik elő és végzik el keménységmérést (HT).